Fråga PT David

David har lång erfarenhet (1991) i branschen och nu har ni chansen att få hans hjälp. Han kommer besvara Era frågor här på ShapeMeUp. Ni ställer Era frågor i kommentarsfältet nedan och han väljer ut vilka frågor han svarar på. Alla frågor gällande kost och träning är välkomna.
Svaren kommer att publiceras som ett nytt inlägg i kategorin Fråga David>>.

Han kommer inom kort starta sin blogg hos oss. Ni hittar den här>> och hans bakgrund kan ni läsa om här>>

15 Kommentarer till “Fråga PT David”

 1. Madeleine skriver:

  Om man vill bygga muskler, och lägga på sig så lite fett som möjligt under processen. Vilket kaloriintar bör man ligga på?
  Själv är jag 174 cm väger 54 kg. Gör endast styrka 4 dagar i veckan, Spinning 2 dagar, och dessa dagar kör jag även mage och nedre rygg. Sedan en vilodag.

  Har resten en stilla sittande dag då jag studerar. Hur ska jag tänka? Tycker inte om alla kaloribehovs räknare på internet då det inte säger någonting om hur jag tränar och vad jag vill få ut av det. Hur ska jag som sagt resonera?

  Tacksam för svar!

  • Albin skriver:

   Harris&Benedict-ekvationen räknar ut ungefärligt kaloribehov

   Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) – (4.676 x ålder)

   655,1+516,4+321,9-116,9 (räknade på 25år som exempel, med dina siffor i övrigt dvs 174cm/54kg)
   = 1376,5

   1376.5kcal är ditt basala energibehov vid vila.

   Sen uppskattar man sin aktivitetsfaktor från 1.2 – 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren, och summan du får fram visar det energiintag du behöver för att din kroppsvikt skall vara konstant vid den aktivitetsnivå du anger.

   Nu ville du bygga muskler så då föreslår jag att du lägger dig på ett litet överskott, dvs lägger till 100-300kcal varje dag.

   Notera att individuella skillnader gör att man aldrig kan räkna ut kaloribehovet exakt, så detta är alltså något du får utgå från och sen om det behövs redigera.
   Du använder dig helt enkelt av badrumsvågen och skulle du inte gå upp sakta sakta i vikt så får du ändra kaloriintaget lite.

   Ps. Medveten om att jag inte heter David, men tänkte jag kan svara ändå.

   Mvh Albin

 2. HH skriver:

  Hej David!

  Har 2frågor som jag hoppas kunna få svar på:)

  Har hela linfrön respektive psylliumfrön samma effekt (vill inte bli förstoppad) eller finns det någon skillnad på dem? Nyttigheter, effekt etc?.. Vilket är att föredra isåfall?

  Om jag ska välja mellan äppelcidervinäger (ett par msk) och citron (färskpressad) i gröt, sallader, mat etc… Vilket alternativ är bäst? Om man inte utgår efter smak/vad man gillar.. Utan efter hälsosammast/effektivast, den som har mest nyttigheter i sig.. Båda är ju iallafall GI:sänkande..

  Tacksam för svar:)

  • dhdnb6nk skriver:

   Hej!

   Tack för din fråga!

   Hela linfrön och psyllium frön har i stort sett samma effekt. Skillnaden mellan de är främst att linfrön inehåller ett ämne, vätecyanid som är giftigt i stora mängder, livsmedelsverket rekommenderar högst 2msk om dagen. Dock är detta något man egentligen inte borde oroa sig över så länge man inte krossar de under eller innan intag då hela linfrön passerar rakt genom matsmältningskanalen. Jag skulle helst föredra psylliumfrön då de är nästan omöjligt att tugga sönder gemfört med linfrön.

   När det gäller äppelcidervinäger eller citron så har båda dokumenterade hälsosamma effekter/nyttigheter I sig. Dock är citron hälsoeffekter mer väldokumenterade/utforskade änn äppelcidervinäger. Men varför inte använda båda, eller variera mellan de?

   Hoppas detta besvarar dina frågor!

  • Charlotte skriver:

   Hej,
   Ditt svar är nu publicerat

 3. Gourgen skriver:

  Hi David!

 4. anonym skriver:

  Hej vi är två killar som gör ett projektarbete och vi undrar vilket av dessa alternativ passar bäst.

  Experimenten kommer att ske 3ggr där vi mäter deras puls 1gång/månad (på alla alternativ)
  Projektarbete:
  1. Personerna får själva välja deras egen hastighet under undersökningen. Utifrån det ska vi mäta deras puls både innan och efter passet.
  De får själva bestämma sin egen hastighet och tid.

  2. Låta personerna springa på en hastighet som vi bestämmer och kollar deras puls både innan och efter passet.
  De värmer upp 2 minuter och sedan börjar vi höja hastigheten stegvis tills de kommer upp till max puls.

  3. Mäter både styrketränare och de som motionerar för att kolla vilken typ av träning funkar bäst för hjärtat.

 5. Lisa skriver:

  : Hej! Jag är en tjej på sexton år. För ungefär ett år sedan började jag att träna på gym. Anledningen var att jag ville få bort celluliter ifrån låren och rumpan och samtidigt bygga muskler där. Jag har väldigt smala ben, och det lilla som väl finns där består av fett. Jag har tränat ungefär 4 gånger i veckan, mina pass består av spinning en timme, eller styrketräna med frivikter och några maskiner. De övningar jag gör är squats med skivstång, marklyft, utfallsteg, benpress, bakåtspark mm. Mitt problem är att jag tycker inte att min kropp har förändrats, celluliterna är kvar och min rumpa är fortfarande lika liten. Träningen ger helt enkelt inget resultat. Jag väger bara 50 kg och är 1,65 cm lång. Tidigare har jag haft svårt med att äta. Men nu äter jag bättre (inte fullt så mycket som jag borde). Jag tar även protein pulver efter träning. Jag äter knappt inget godis och dricker inte läsk eller saft. Mitt mål är att få bort alla celluliter och samtidigt få en mer putig och större välformad rumpa. Jag vill också få grövre ben. Vad ska jag göra?

Bloggar som länkar hit

Tyck till

Copyright © 2010- ShapeMeUp! | All Rights Reserved.
Billiga träningskläder - www.byshapemeup.se